ΦΡΟΝΤΙΔΑ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ 

Ο δωδεκάλογος για την πρόληψη βλαβών στα πόδια διαβητικών ατόμων

Πρακτικές συμβουλές, Αποφυγή Μικροτραυματισμών

• Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι ή μόνο με τις κάλτσες μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης.

• Φοράμε άνετα παπούτσια με χοντρό πάτο. Προτιμούμε παπούτσια με βαθύ και ευρύ πέλμα, με αρκετό μήκος και ύψος μπροστά για να χωράνε τα δάχτυλά μας και αρκετό πλάτος στην περιοχή των μεταταρσίων (στο «κουτεπιέ»). Το καλύτερο παπούτσι έχει λείες εσωτερικές ραφές και κορδόνια, που το κρατούν σταθερό στο πόδι μας (τα παπούτσια χωρίς κορδόνια είναι ακατάλληλα, γιατί για να κρατούν το παπούτσι σταθερό στο πόδι μας πρέπει να είναι σφιχτά στα δάχτυλα και στην φτέρνα, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το πόδι μας). Προτιμούμε να φοράμε αθλητικά παπούτσια, όχι παπούτσια με τακούνια.

• Προτιμούμε να αγοράζουμε καινούργια παπούτσια στο τέλος της ημέρας και όχι πρωινές ώρες (τα πόδια μας το απόγευμα είναι πιο πρησμένα από ότι το πρωί). Μπορούμε να σχεδιάσουμε το αποτύπωμα του πέλματός μας σε όρθια θέση σε ένα χαρτόνι και να το τοποθετήσουμε στα καινούργια παπούτσια, για να δούμε αν το αποτύπωμα χωράει άνετα στον πάτο του παπουτσιού. Φοράμε τα καινούργια παπούτσια για 1-2 ώρες την ημέρα στην αρχή.

• Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα παπούτσια για τυχόν μικροαντικείμενα στο εσωτερικό τους (π.χ. πετραδάκια, κέρματα, καρφιά, κ.λ.π.) ή για χαλασμένες ραφές και πάτους.

• Δεν φοράμε σφιχτές κάλτσες. Προτιμούμε κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές, μάλλινες ή ειδικές κάλτσες που μας προτείνει εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλεύτρια.

• Πλένουμε τα πόδια μας καθημερινά και τα στεγνώνουμε προσεχτικά. Προσέχουμε και στεγνώνουμε ιδιαίτερα τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, προσπαθώντας να μην τα απομακρύνουμε πολύ μεταξύ τους.

• Ελέγχουμε τα πόδια κάθε βράδυ για μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα. Εάν δε μπορούμε να φτάσουμε τα πόδια μας οι ίδιοι, χρησιμοποιούμε καθρέφτη για να μπορέσουμε να δούμε τα πέλματα ή ζητάμε τη βοήθεια ενός συγγενή ή ενός φίλου. Ψάχνουμε για: αλλαγές του συνηθισμένου χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές, φουσκάλες ή υγρό ή αίμα κάτω από κάλους.

• Αν ανακαλύψουμε οτιδήποτε που δεν είναι φυσιολογικό στο πόδι μας δεν προσπαθούμε να το θεραπεύσουμε μόνοι μας. Ενημερώνουμε το Διαβητολόγο μας ή ποδολόγο – ποδοθεραπευτή. 

• Δεν αφαιρούμε τους κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα του εμπορίου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαφρόπετρα. Προτιμούμε η περιποίηση των κάλων να γίνεται από εξειδικευμένο ποδολόγο-ποδοθεραπευτή

• Δεν χρησιμοποιούμε πολύ ζεστό νερό για το μπάνιο. Το χλιαρό νερό, θερμοκρασίας 37ο C, είναι το καταλληλότερο. Δοκιμάζουμε το νερό της μπανιέρας και του ντους με τον αγκώνα μας πριν κάνουμε ζεστό μπάνιο. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα πόδια μας πολύ κοντά σε φωτιά και θερμάστρες και δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα στον ήλιο (υπάρχει κίνδυνος σοβαρών εγκαυμάτων).

• Καταπολεμούμε τη ξηρότητα του δέρματος των ποδιών κυρίως με ενυδατικές κρέμες που περιέχουν ουρία (UREA FOOT BALM Imperial Feet) που συνιστούν εξειδικευμένοι γιατροί ή ποδολόγοι-ποδοθεραπευτές. Το ξηρό δέρμα μπορεί να σκιστεί και να οδηγήσει στη δημιουργία πληγών. Η βαζελίνη είναι ακατάλληλη.

• Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα. Είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε λίμα και να λιμάρουμε τα νύχια μας, παρά να τα κόβουμε οι ίδιοι με νυχοκόπτη ή ψαλιδάκι. Δεν κόβουμε ποτέ νύχια που έχουν μεγαλώσει μέσα στο δέρμα. Προτιμούμε η περιποίηση των νυχιών να γίνεται από εξειδικευμένο ποδολόγο-ποδοθεραπευτή.

 Αποφεύγουμε το κάπνισμα.

 Ρυθμίζουμε με τη βοήθεια του Διαβητολόγου μας όσο καλύτερα μπορούμε το σάκχαρό μας.

 Σημάδια που μας οδηγούν σε γιατρό

  • Πόδι που πονά
  • Πόδι που άλλαξε χρώμα (κόκκινο ή μελανό)
  • Πόδι που είναι θερμό (όλο ή ένα μέρος του)
  • Άσχημη οσμή στα πόδια
  • «Φουσκάλες» ή μικρές πληγές.

1-2 φορές το χρόνο επισκεπτόμαστε τονΔιαβητολόγο που μας παρακολουθεί.

Πηγή άρθρου: Ε.ΜΕ.ΔΙ.Π.

Φροντίδα & Θεραπεία των Άκρων

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι θεραπεία-ακρων-1024x819.png

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για τις αιτίες και την θεραπεία των μυκητιάσεων, ιδιαίτερα της ονυχομυκητίασης.

Αιτίες των αλλαγών των νυχιών και της ανάπτυξης των μυκητιάσεων:

• Προδιάθεση (συγγενής παραμορφώσεις του πέλματος και των δακτύλων).

• Κακή κυκλοφορία αίματος, ή τραυματισμός.

• Επιρροή επιβλαβών ουσιών (φάρμακα κ.ά.).

• Σακχαρώδης διαβήτης

• Μόλυνση των νυχιών (ονυχομυκητίαση κ.ά.).

Ονυχομυκητίαση

Ο όρος «ονυχομυκητίαση» σημαίνει την προσβολή του όνυχα από τους μύκητες. Είναι γνωστό ότι ονυχομυκητίαση προκαλούν τα δερματόφυτα, τα  μη δερματόφυτα, τα τριχόφυτα και η κάντιντα. Η συχνότητα των ονυχομυκητιάσεων είναι εξαιρετικά μεγάλη, προσβάλλοντας ένα ή περισσότερα νύχια στα χέρια και τα πόδια. Συνήθως αρχίζει με μια κηλίδα χρώματος άσπρου ή κίτρινου, που εμφανίζεται κάτω από την άκρη του νυχιού και όσο προχωρά η μόλυνση πιο βαθιά στο νύχι, προκαλεί αλλοίωση του χρώματος του. Η συνύπαρξη διάφορων μυκήτων στον ίδιο νύχι είναι αρκετά συχνή. Τα δερματόφυτα που προσβάλλουν τα νύχια ανάλογα με την εντόπιση τους, προκαλούν, περιφερική, κεντρική, ή και ολική ονυχομυκητίαση.

Υπάρχουν πολλά είδη μυκήτων που μπορούν να μολύνουν τα νύχια.Οι μικροσκοπικοί αυτοί οργανισμοί ζουν στο ζεστό και υγρό περιβάλλον.Εισχωρούν στο δέρμα από μικρά κοψίματα που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Επίσης μπορούν να περάσουν από μικρό διαχωρισμό που μπορεί να υπάρχει μεταξύ του νυχιού και του δέρματος του στρώματος του νυχιού από κάτω. Η μόλυνση συμβαίνει όταν τα νύχια εκτίθενται κατ’ επανάληψη σε ζεστό  και υγρό περιβάλλον το οποίο ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση μυκήτων. 

Για το λόγο αυτό τα νύχια των ποδιών προσβάλλονται εύκολα επειδή βρίσκονται σε υγρό και ζεστό περιβάλλον μέσα στα υποδήματα. Επίσης τα νύχια των ποδιών είναι πιο ευάλωτα στις μυκητιάσεις επειδή η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι τόσο καλή όσο στα χέρια.

Οι πληγές του δέρματος, οι βλάβες των νυχιών ή ύπαρξη άλλης μόλυνσης διευκολύνουν την μόλυνση από μύκητες. Η μυκητίαση των νυχιών μπορεί να παραμείνει για πάντα εάν δεν χορηγηθεί θεραπεία. 

Εάν η μόλυνση αφεθεί να εξελιχθεί δημιουργείται πόνος, τα νύχια γίνονται πιο χοντρά, αλλάζει το σχήμα τους χάνουν την χαρακτηριστική λάμψη τους, σπάζουν εύκολα, οι άκρες τους γίνονται ακανόνιστες και κάτω από αυτά μπορεί να μαζεύονται άχρηστες ουσίες χρώματος κίτρινου, πράσινου, καφέ, μαύρου . Ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργηθεί έντονη κακοσμία. Οι μυκητιάσεις έχουν τη δυνατότητα επέκτασης και στον υπόλοιπο οργανισμό πέρα από τα νύχια.

Ποιοι προσβάλλονται από μύκητες

Από μύκητες προσβάλλονται κυρίως άτομα με ευαισθησίες. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο όπως επίσης ο τραυματισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης. Για τις περιπτώσεις αυτές συνιστώνται  αυστηροί κανόνες υγιεινής (καθαριότητα).. Επίσης προσοχή στα στενά παπούτσια, γιατί ο μύκητας καλλιεργείται περισσότερο.

Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι δύσκολη και χρονοβόρα.    

Ο πάσχων πρέπει να ακολουθεί αυστηρή υγιεινή καθημερινά, μείωση της εφίδρωσης με ειδικά αντιιδρωτικά, λιγότερο κλειστά υποδήματα, απορροφητικές κάλτσες και Αντιμυκητιασικά προϊόντα για τα νύχια και το δέρμα. 

Πρόληψη & θεραπεία

Τα ενεργά συστατικά σε φυσικές και φυτικές θεραπείες του μύκητα των νυχιών έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά τόσο στην επιφάνεια των νυχιών όσο και στη ρίζα τους. Επιλέγοντας αυτή την θεραπεία αποφεύγουμε το κόστος των φαρμάκων και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν.

Τα φυσικά σκευάσματα της Imperial Feet επιτρέπουν την ασφαλή και φυσική απομάκρυνση της μόλυνσης καθώς και την πρόληψη μελλοντικής επανεμφάνισης. Η απουσία επικίνδυνων παρενεργειών έχουν καταστήσει τα φυσικά σκευάσματα την καλύτερη λύση για μόνιμη και οριστική απαλλαγή από τον μύκητα των νυχιών.

Ελέγχουμε τα πόδια και τα νύχια μας καθημερινά, φοράμε άνετα και κατάλληλα παπούτσια, κόβουμε τακτικά και προσεκτικά σε ευθεία γραμμή τα νύχια των ποδιών μας, καταπολεμούμε την εφίδρωση και την ξηρότητα του δέρματος με σκευάσματα από φυσικά συστατικά.

Είναι πολύ σημαντικό όταν διαπιστώνουμε το πρόβλημα να απευθυνόμαστε πάντα στους ειδικούς όπως στον θεράποντα ιατρό μας ή σε Ποδολόγο/Ποδοθεραπευτή.

Η σωστή φροντίδα των ποδιών & των νυχιών μας δεν είναι πολυτέλεια. Είναι Υγεία!

Κάλοι & Σκληρύνσεις

ΚΑΛΟΙ & ΣΚΛΗΡΥΝΣΕΙΣ 

Ο σχηματισμός τύλου, όπως αποκαλείται επιστημονικά ο κάλος, είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης που δέχεται το πόδι σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.Πριν την εμφάνιση του κάλου υπάρχει νέκρωση και βλάβη του μαλακού ιστού επάνω στις προεξοχές των οστών των ποδιών.Τα πιο συνήθη σημεία όπου εμφανίζονται οι κάλοι είναι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και το πέλμα, καθώς και στο επάνω μέρος της πρώτης ή/και της δεύτερης μετακαρποφαλαγγικής άρθρωσης.Επιπλέον, τα έλκη που εμφανίζονται στα πόδια των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη περιβάλλονται από έναν δακτύλιο τύλου.Η πρόληψη των κάλων αλλά και η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή τους αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης έλκους.

Imperial Feet

Imperial Feet

Τα πόδια μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του σώματός μας και χρειάζονται πολύ φροντίδα κι αφοσίωση. Το να έχουμε υγιή πόδια σημαίνει για μας μεγαλύτερη αντοχή στις καθημερινές μας εργασίες, καλύτερη ανταπόκριση στις καθημερινές προκλήσεις και μεγαλύτερη άνεση. Μαζί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε!